data:blog.pageTitle Michelin bloggen som innehåller: spel, tjäna pengar, tips, dator,: Vad gör man om musen hoppar?

Jag har även en blogg där jag tar upp mode, design, skvaller, ironi, humor

torsdag 21 januari 2010

Vad gör man om musen hoppar?


Har du problem med en mus som hoppar runt?
Först och främst har du en mus med kula eller med ultra ljus? Har du en bra musmatta?

Jag läste i ett forum där en person hade problem med att muspekare plötsligt flög iväg till ena hörnet av skärmen, eller bara vägrade röra sig. Problemet visade sig vara för mörk färg på underlaget för musen (i det här fallet ett mörkbrunt skrivbord) Glansiga musmattor, samt även mörka sådana, gav samma resultat. Men ett skifte till en blå musmatta i strävt material rådde fullständig bot på problemet.
En annan person installerade senaste drivrutinen för musen skulle fungera bättre och en annan person tyckte att det blev problem om solen lyste mot musmattan..
Ibland räcker det att byta batterier om man nu har det!
Har du en mus med kula, så kan det ligga damm runt kulan, öppna och blås rent inuti. Det brukar samlas mycket damm inne i musen. Det brukar hjälpa.
Eller har du en mus ultra ljus? Ja det finns alla möjliga olika råd och tips ifrån olika håll och kanter. En sak kan ju vara att uppdatera drivrutinerna!
En del säger att det räcker med att starta om datorn.
Ett annat svar på hoppande muspekare på ett forum är att kolla först så att DMA är aktiverat för hårddisken, kontrollpanelen/system/maskinvara/enhetshanteraren och dubbelklicka på Primär IDE-kanal under IDE styrheter och under fliken avancerade inställningar ser du om disken går i DMA eller PIO läge. Om allt är ok där så får man kanske rensa och defragmentera lite.
Sen är det vissa som säger att man ska kolla virus, trojaner, spyware, adware med mera som kan utlösa liknande symptom. Uppdatera från Windows Update och kör antiannons- och antispionprogrammen Ad-aware och Spbyot S&D regelbundet.
Komplettera antivirusprogrammet med några online-skanningar då och då:
Om man använder Internet Exploerer så kan det vara lämpligt at tha programmen SpywareBlaster och SpywareGuard, vilka hindrar en hel del otrevliga pogram från att laddas ner resp. köras:
Frågan är om det kan vara något som stör kommunikationen mellan musen och datorn? Sker kommunikationen med radiosignaler så kan det ju vara att grannen har skaffat en också, pröva med andra inställningar gällande kommunikationen. En enkel sökning i Eforum på "trådlös mus" kom upp med bland annat dessa tidigare trådar, se om du hittar något där:
Det är alltid bra att ställa frågor på ett forum fast man kan få helt otroliga svar ibland, men det är något som man ta.. Det är lite som att sila mygg och äta elefanter.

1 kommentar:

  1. En annan grej som kan ställa till det är ju fragmentering.
    Om det inte hjälper med det du har nämnt så hjälper nog en defragmentering i de flesta fall !
    Eventuellt kan man behöva uppgradera minnet i datorn om det är lite i underkant också.

    SvaraRadera