data:blog.pageTitle Michelin bloggen som innehåller: spel, tjäna pengar, tips, dator,: Får du en massa bluff-mail?

Jag har även en blogg där jag tar upp mode, design, skvaller, ironi, humor

måndag 15 november 2010

Får du en massa bluff-mail?

Det är allt fler som använder sig av Blocket och annonserar.

Det är då många som skickar mail och envist vill köpa dina varor som du har lagt ut.
Dom är oftast väldigt angelägna och vill köpa varan osedd och utan att pruta - förutsatt den varan skickas till Nigeria eller något annat land.
Givetvis blir man väl fundersam om man får ett sånt svar på en annons.
Men det finns faktiskt en del som går på det här.
Ju mer man går in i det här, så kommer frågan: Låt mig veta detaljerna om ditt konto så att jag kan göra en överföring till din bank.. m.m.
SE UPP!
Här ska man ju använda sunt förnuft och genast slänga mailen direkt.
Men det finns fortfarande dom som tror på det här.
Men jag säger bara: LÄGG NER!
Maila aldrig dina kontouppgifter till den potentiella köparen!!!!!!!
Så använd huvudet och gör inte såna dumma affärer.

I Tidningen PC för Alla tar dom även upp
5 andra bluffar som du bör se upp med

1. TOMMA KARTONGER.
Du får se bilden på exempelvis en Xbox kartong men tror att du köper en Xbox. När paketet kommer fram är det just bara en tom kartong.
2. TRIANGELDRAMAT.
Bedragaren lägger ut exempelvis en kamera till försäljning på en annonssajt. Person 1 nappar och betalar in det begärda beloppet på ett bankkonto mot att kameran ska komma med posten, vilken den aldrig gör. Men bankkontot tillhör inte bedragaren utan person 2, som i sin tur säljer en annan vara, säg en mobil, via annons på nätet, som bedragaren påstår sig vilja köpa. Beloppet som person 1 sätter in på person nr 2:s konto är flera tusen kronor mer än vad person 2 begärt för sin vara. Bedragaren kontaktar person 2 och berättar att han eller hon råkat sätta in ett för stort belopp på kontot och föreslår att person 2 tar ut överskottet i kontanter och ger det till bedragaren i samband med att denne kommer och hämtar mobilen.
Person 1 blir alltså av med sina pengar, person 2 med både sin mobil och det överskjutande beloppet samtidigt som skurken får både en mobil och ett par tusen i kontanter.
3. CHECKBLUFFEN.
Du säljer en vara via nätet och får betalt med en check. Checkbeloppet är dock betydligt högre än priset för varan du sålt. Köparen ber dig rätta till "misstaget" genom att betala tillbaka mellanskillnaden. När det är gjort meddelar banken att checken saknar täckning, det kan ta ett par dagar innan det visar sig, och du åker på att betala kalaset.
4. SPÄRRAD SÄLJARE.
I samband med att du säljer något på Blocket får du frågan om du inte kan göra köparen en tjänst - att hjälpa honom eller henne att lägga ut en annons på Blocket. Problemet är att köparen är en skojare som tidigare blivit spärrad och du har nu hjälpt denne att fortsätta sin bluffverksamhet.
5. SKAMTRICKET.
Genom att sälja olagliga eller pinsamma saker till hyfsat låga belopp räknar skurken med att du inte kommer att gå till polisen är du sedan blir lurad. Exempel på sådana varor är piratkopierade satellitkort, filmer, program eller piller.

Jag säger bara en sak:
TÄNK EFTER FÖRE
eller varför inte
ta en prenumeration på tidningen PC för Alla så får du en massa olika tips och råd om allt mellan himmel och jord och du får även med en CD-skiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar